Храненето в червена чиния или поемането на течности от червени чаши спомага отслабването, според изследване, проведено от германски и швейцарски учени.
Използването им намалява консумацията на храна с 40%, сочат резултатите, публикувани в сп. Appetite.
Червеният цвят е полезен срещу излишното похапване и е ефективен за редуциране на излишно тегло, тъй като се свързва с усещането за опасност, внимание, забрана, смятат изследователите.
Според тях правителството и хранително-вкусовата промишленост могат да използват действието на червения цвят и нездравословни храни да се произвеждат с червени опаковки като възпиращ фактор за консумацията им. По-голямото присъствие на цвета в заведения и барове пък може да въздейства положително на хората, които злоупотребяват с алкохол.
В първата част на изследването участват 41 млади мъже, които консумират чай от чаши, маркирани с червени или сини етикети. Те пият 44% по-малко от чашите с червени етикети, установяват учените.
Във втората част на изследването участват 109 души, разделени в три групи – хранещи се в червени, в сини и в бели чинии. Оказва се, че първата група консумира най-малко храна.
„Червеното може да бъде свързано с аларма, сигнал за тревога, или нещо първобитно.“, казва Урсула Арънс от Британската диетична асоциация.
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.