IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Шипката сваля кръвното

Плодът на дивата роза помага на сърцето

Шипката сваля кръвното

Шипката намалява риска от сърдечно заболяване, категорични са учени.
 
Включени в проучване доброволци със затлъстяване приемат ежедневно в продължение на 6 седмици напитка, приготвена с 40 грама прах от шипки и ябълков или гроздов сок. Според данните от измервания на кръвното налягане и стойностите на холестерола в края на срока те се оказват значително по-ниски.
 
От хилядолетия шипката е използвана заради терапевтичните си свойства. Известно е, че съдържа високо ниво витамин С, което я прави подходяща при простудни заболявания и възпалителни процеси. Заради затягащия ефект се препоръчва от лекари при храносмилателни разстройства. Полезна е при артрит.
 
Изследване през 2007 г. с участието на хора с артрит се намира, че при ежедневна консумация на хранителна добавка от шипки се понижава с 40% усещането за болка и същевременно се подобрява с 25% способността за движение.
 
Екип от шведския университет Лунд решава да провери ефекта на шипката по отношение на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания при хора със затлъстяване. Освен холестеролът и артериалното налягане, след 6-та седмица са засечени теглото, мазнините в кръвта и инсулиновата резистентност на 31 доброволци. С тези тестове е възможно откриване на диабет в началния му стадий.
 
Резултатите от проучването показват, че стойностите на общия холестерол при участниците са паднали с 5%, на лошия LDL холестерол с 6%, кръвното налягане - с 3,4% по-ниско. С тези резултати се постига редуциране на риска от сърдечно заболяване при хората с наднормено тегло със 17% според изследователите. Ето защо те препоръчват въвеждането приема на шипката като алтернатива на терапията със статини при хора с противопоказания за приложението им, като мускулна болка, високи стойности на чернодробни ензими и риск от развитие на диабет.
 
Проучването е публикувано в European Journal of Clinical Nutrition.
 

Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата