Алабашът е богат на хранителни вещества, съдържа витамини С и А, натрий, калий, калций, фосфор, магнезий.
В 100 г алабаш се съдържат само 27 калории и почти никакви мазнини, което го прави полезен диетичен продукт. Действа благотворно на сърцето и подобрява циркулацията на кръвта.
Заради високото съдържание на витамин С, зеленчукът е подходяща храна през зимата. Поддържа естествения имунитет и прави организма устойчив на различни инфекции.
Витамин С участва в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, в образуването и възстановяването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормони. Укрепва и стените на кръвоносните съдове.
Алабашът е източник и на диетични фибри, които са полезни за червата, допринасят за понижаване на риска от храносмилателни проблеми, хемороиди и рак на дебелото черво.
Може да се добави към различни видове салати, както и да се консумира задушен или сварен.
Още полезни новини за здравето ще намерите в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.