Лешниците съдържат хранителни вещества, от съществено значение за поддържане на здравето. Ядките са източник на моно-ненаситени мастни киселини и есенциални мастни киселини, които помагат за понижаване нивата на "вредния" LDL холестерол и увеличаване тези на "добрия" HDL холестерол.
Лешниците са богати на витамини B-комплекс, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин и фолати.
Съдържат и полезните минерали манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен.
В 100 г пресни ядки се съдържат 113 μg фолиева киселина, важна за профилактиката на вродени аномалии. Доказано е, че адекватният прием на витамина поне няколко месеца преди и в първите лунарни месеци след забременяването, драстично понижава честотата на вродените дефекти на невралната тръба и по-точно на spina bifida и anencephalia.
Лешниците са отличен източник и на витамин Е, който има силни антиоксидантни свойства.
Витаминът има важно значение за репродуктивната функция на организма, за синтензирането на полови хормони, необходим е за оплождането и износването на плода. Освен това подобрява цикрулацията на кръвта, необходим е за регенерация на тъканите. Понижава кръвното налягане. Предпазва от катаракта.
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.