Редовното похапване на шоколад намалява риска от рак на дебелото черво, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от испанско изследване.
Предишни проучвания са показали, че зърната на какаото са особено богати на мощни естествени антиоксиданти, които унищожават вредните молекули, известни като свободни радикали.
Изследването на специалисти от Института за технология на храните и храненето е поредното, което потвърждава ползата за здравето от какаото.
За проучването изследователите са направили експерименти с плъхове. Целта им е била да проверят дали включваното в храната какао ще предотврати развитието на рак на дебелото черво при гризачите след излагането им на действието на причиняващи тумори вещества.
Плъховете били разделени на две групи, като гризачите само от едната група получавали какао в продължение на осем седмици.
Четири седмици след излагането им на канцероген, известен като азоксиметан, плъховете започнали да развиват рак на дебелото черво. Изследователите са установили, че при гризачите, в храненето на които било включено какао, се наблюдават понижен брой предракови лезии в сравнение с контролната група.
Авторите на проучването обаче отбелязват, че ще бъдат необходими повече изследвания, за да се установи дали подобен ефект от суровия материал ще се наблюдава и при хора.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.