Умерената консумация на бира е полезна за сърцето и костите, показват изследвания.
Проучване сред 70 хил. жени на възраст между 25-42 години анализира връзката между консумацията на бира и високото кръвно налягане. Резултатите сочат, че тези, които пият умерено количество, една чаша бира, имат по-ниско кръвно, отколкото жените, които пият вино или друг алкохол.
Умерената консумация на напитката има благоприятен ефект и за повишаване нивото на „добрия“ холестерол, както и за понижаване риска от инфаркт – опасността намалява с почти 30%.
Бирата съдържа витамин В6 и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване натрупването на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на аминокиселината могат да увредят кръвоносните съдове, което увеличава риска от получаване на инфаркт или инсулт.
Консумацията на бира, независимо тъмна или светла, предпазва от загуба на костна минерална плътност, сочи проучване на училището по хранене Tufts.
Съдържанието на някои съставки, като силиций, в напитката дават възможност за депозиране на калций и други минерали в костната тъкан. По този начин се намалява риска от развитие на остеопороза. Прекомерната употреба на алкохол обаче увеличава опасността от костни фрактури, казва доц. Катрин Тъкър от изследователския екип.
Повече новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.