Кисело мляко
Киселото мляко съдържа калций, калий и протеини. Редовната му консумация е полезна за храносмилането и сърдечното здраве, тъй като благоприятства увеличаването на нивата на „добрия“, HDL холестерол в кръвта. А калцият в млечния продукт помага за регулирането на кръвното налягане.
Киселото мляко съдържа живи млечнокисели бактерии, които имат силна антимикробна активност и потискат размножаването на вредните микроби в храната и червата. Тези бактерии стимулират перисталтиката на червата и помагат при запек.
Според изследване млечнокиселите бактерии помагат за намаляване количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.
Яйца
Яйцата могат да бъдат част от здравословния хранителен режим.
Пълноценните протеини, които съдържат, са важни за мускулната сила, осигуряват постоянна енергия и допринасят за ситостта ни. Затова закуска, включваща яйца, може да потисне глада и да намали общия прием на калории през деня.
В яйцата се съдържат редица важни за здравето витамини - D, А, B6, B12. Проучване показва, че могат да бъдат и средство за поддържане на стройната фигура.
Според британски диетолози за свалянето на излишните килограми помага консумирането на едно яйце всеки ден.