Знаете ли, че ксокоатл е шумна напитка? Да, става въпрос за същия шоколад, който обожаваме независимо от агрегатната му форма – твърдо парче или гореща напитка.
Преди столетия, когато създателите на този еликсир бъркали течността от изпечените какаови зърна – между другото в комбинация с черен, червен пипер и канела – се получавала пенеста консистенция, която издавала специфичен шум. Така че дори мехурчетата днес не могат да представляват запазена марка...
Едно е ясно, от древните маи, през толтеките и ацтеките и испанските конквистадори, какаовото дърво – какахуакуахуит, е дар от боговете.
Благоприятното действие на черния шоколад се дължи на богатството му на полифеноли – едно блокче от 50 грама съдържа два пъти повече от тези полезни растителни вещества от чаша червено вино и с една шеста повече от стандартна чаша зелен чай, получена след дълга запарка по традиционен начин.
Основните полифеноли на какаото са същите като на зеления чай – катехините и техните полимери проантоцианидините, които са признати за силни антиоксиданти и могат да съставляват от 12 до 48% от теглото на зърната.
Това обяснява и защо черният шоколад има изключително силна антиоксидираща активност – чаша от напитката например има 5 пъти по-висока антиоксидираща активност от чаша черен чай, 3 пъти по-висока от чаша зелен чай и два пъти по-висока от чаша червено вино.
Продължението можете да намерите в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.