IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

За бистър ум повече горски плодове

Антиоксидантните им свойства спомагат предотвратяването на деменция

За бистър ум повече горски плодове

Редовната консумация на горски плодове помага за поддържане на силна памет, сочи нов научен доклад.
 
Учените откриват сериозни доказателства, че плодовете са полезни за подобряване на мозъчните функции и за предотвратяване загубата на памет, свързана с възрастта.
 
Консумацията на плодове има благоприятен ефект върху мозъчните сигнални пътища, при възпаление и клетъчна смърт. Ефектът от тези подобрения на функцията на мозъка може да забави развитието на мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като болест на Алцхаймер и деменция.
 
Изследователите анализират последните проучвания, разглеждащи ефектите на плодовете върху мозъчното здраве.
 
Резултатите показват, че горските плодове, като боровинки, къпини, червени боровинки, ягоди, са полезни за мозъка по няколко начина. Първо, високото съдържание на антиоксиданти в тях предпазва мозъчните клетки от увреждане от вредните свободни радикали.
 
Второ, позволяват промяна на начина, по който невроните в мозъка комуникират един с друг. Тези промени могат да предотвратят възпаление, което води до увреждане на мозъчни клетки, и по този начин подобрява контрола на движенията и мозъчната функция.
 
Някои проучвания показват, че хранителните добавки с горски плодове допринасят за намаляване на възпалението, уточнява изследователят Маршал Милър от USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging. 
 
Има и данни, че боровинките и гроздето помагат за подобряване на функцията на мозъка при възрастни хора с лека степен на умствено увреждане.
 
Изследователите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали тези благоприятни ефекти върху функциите на мозъка са в резултат на отделни съставки или на определена комбинация от вещества в горските плодове.
 
Резултатите са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата