Пуканките са по-богати на антиксидантите полифеноли и от някои плодове и зеленчуци, установява група учени от Университета в Скрантън, Пенсилвания.
Полифенолите имат по-високо антиоксидантно въздействие от витамините C и E. Известно е и че те помагат в борбата с вредните молекули, които увреждат клетките.
Пуканките имат високо ниво на концентрирани антиоксиданти, тъй като се състоят от само 4% вода, докато в плодовете и зеленчуците с 90% водно съдържание те са по-разредени.
Изследователите откриват, че порция пуканки съдържа до 300 мг антиоксиданти - почти два пъти повече от плодовете. Те също така установяват, че царевичното изкушение има високо съдържание и на фибри.
Учените обаче предупреждават, че консумацията на пуканки не изключва тази на плодове и зеленчуци, които съдържат жизненоважни витамини и хранителни вещества.
Важен е и начинът на приготвяне на пуканките. Препоръчително е да са домашно приготвени и да се консумират обезсолени.