Дори умерената консумация на алкохол увеличава риска от развитие на рак на гърдата, с 5%, сочи анализ на 113 проучвания.
Според учените на повишена опасност са подложени жените, които пият по чаша вино на ден и са фамилно обременени от заболяването.
При жените, които консумират по три или повече питиета на ден, рискът се повишава с 50%, в сравнение с въздържателките.
Връзката между онкологичното заболяване и алкохола отдавна е установена, но нямаше достатъчно данни дали умерената консумация води до увеличаване на риска от рак, уточняват изследователите от Хайделбергския университет в Германия и Университета на Милано в Италия.
В проучването за едно питие се възприема чаша червено вино от 125 мл или халба бира.
Констатира се, че колкото по-голямо количество алкохол пият жените, толкова по-висока е опасността от развитие на рак на гърдата. Учените изчисляват, че всеки 10 грама алкохол на ден е свързан с 10-13% повишен риск от заболяването.
Жените, особено с фамилна анамнеза за рак на гърдата, трябва да избягват употребата на алкохол или да го консумират само от време на време, подчертава водещият изследовател проф. Хелмут Зайц.
Смята се, че алкохолът влияе на женския хормон естроген, което може да провокира развитието на някои форми на рак на гърдата.
Резултатите са публикувани в сп. Alcohol and Alcoholism.