Прибавянето на шепа бадеми към закуската помага за премахването на излишните килограми, чрез потискане на апетита през останалата част от деня, показва ново проучване.
Бадемите са с нисък гликемичен индекс. Той определя в каква степен ще се повиши нивото на захар в кръвта след хранене.
Консумацията на храни с нисък индекс, разграждащи се по-бавно от организма и които не предизвикват големи колебания в нивата на кръвната захар и инсулина, са ефективни срещу преяждане и за регулиране на апетита.
Проучването установява, че участниците, които включват в сутрешното си меню бадеми, се чувстват сити за по-дълго време и имат по-ниски концентрации на глюкоза в кръвта, след закуска и обяд, отколкото хората, които не консумират ядките.
Умерената консумация на храни с нисък гликемичен индекс, като бадеми, сутрин може да намали количеството консумирана храна, да удължи усещането за ситост и да помогне за поддържането на здравословно тегло, обобщава ръководителят на проучването проф. Ричард Матс от Университета Purdue в Индиана, САЩ.
Резултатите са публикувани в Journal of Nutrition and Metabolism.
Друго проучване, на Университета на Барселона, показа, че ядките са полезни в борбата с коремните мазнини и контролирането на апетита.
Учените откриват връзка между консумацията на ядки и по-високите нива на серотонин. Смята се, че хормонът понижава апетита, а повишава чувството на щастие и задоволство. Известни са и ползите му за подобряване здравето на сърцето.
Експертите по хранене и диетология препоръчват да хапваме шепа сурови и небелени орехи, бадеми и лешници на ден.