Картофите са по-полезни за организма, отколкото някои класически суперхрани, като банани, броколи, цвекло, ядки и авокадо, установява проучване.
Според изследователи погрешно картофът се отрича, заради високо въглехидратно съдържание. Хранителният продукт е богат на витамини, минерали и хранителни вещества, които благоприятстват доброто здравословно състояние.
Учени сравняват състава на картофите с други видове храни и съответните ползи на продуктите. Анализират и хранителните навици при 876 деца и 948 възрастни.
Необеленият картоф има пет и половина пъти повече фибри, отколкото банана. Съдържа и повече витамин С, отколкото три плода авокадо, става ясно от резултатите.
Експертите откриват още, че децата могат да си набавят повече селен от картофи, отколкото от консумацията на семена и ядки.
Изследване от миналата година установи, че две порции картофи на ден могат да понижат кръвното налягане. Освен това, не се увеличава риска от увеличаване на теглото.
Картофите имат и мочегонно действие, което се дължи на съдържанието на калий, който прави хранителния продукт, подходящ за включването му в менюто при сърдечни и бъбречни заболявания.
При приготвянето на картофите обаче, независимо от целта, трябва да се има предвид, че витамините, които те съдържат, са водорастворими. За да се запазят възможно повече, е препоръчително да се варят в малко количество вода. Витамин С се запазва 2 пъти повече при варене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората.