Следването на средиземноморския стил на хранене помага за подобряване на общото благосъстояние, показва 4-годишно проучване сред 11 000 студенти.
Учените от университета на Лас Палмас де Гран Канария и Университета на Навара в Испания откриват, че тези, които се придържат към средиземноморската диета, имат по-високо качество на живот, добро психическо и физическо здраве.
Доказано е, че редовната консумация на плодове, зеленчуци, бобови варива, риба, морски дарове, зехтин и ядки, редуцира риска от развитие на хронични заболявания.
Но, все още не е напълно ясно как храната влияе върху психическото и физическото здраве и качеството на живот.
Според създадената от експерти хранителна пирамида в основните хранения не трябва да липсват зърнени храни, плодове и зеленчуци. Препоръките включват и дневен прием на 2 литра вода.
В диетата зехтинът е основен източник на мазнини, препоръчва се умерена употреба на вино, консумация на риба, крехко месо, яйца.
Според хранителния режим захарта, сладкишите, тортите и подсладените напитки трябва да бъдат консумирани само понякога и в малки количества.
Проучването е публикувано в European Journal of Clinical Nutrition.