Редовната консумация на чай помага за намаляване на риска от диабет тип 2 с 20%, сочат резултати от проучване.
Ефектът е най-силен при пиенето на четири чаши на ден.
Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на заболяването, но факторите, свързани с хранителните навици и консумацията на напитки, също могат да играят роля, казва водещият изследовател Кристиан Хердер от Центъра за изследвания на диабета към университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, Германия.
Експертите изследват връзката между потреблението на чай и честотата на диабет тип 2 сред европейското население.
Установява се, че консумацията на напитката понижава риска от заболяването, оказвайки влияние на усвояването на глюкоза и защитавайки бета-клетките от вредното въздействие на свободните радикали.
Според учените благоприятният ефект се дължи на полифенолите в напитката.
Установява се още, че консумацията на 1-3 чаши чай на ден има по-слабо действие за предотвратяване на диабета, поясняват учените.
Предишни изследвания показват, че антиоксидантите в чая спомагат нормализирането на кръвното налягане, кръвната захар и понижават нивата на „вредния“ холестерол. По този начин осигуряват защита от сърдечносъдови заболявания, включително и от диабет тип 2.