Черешите са богат източник на хранителни вещества, витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на добро физическо здраве. Съставът има включва витамини А, В, С, Р, както и желязо, калий, натрий, магнезий, калций, фосфор.
Ниското им съдържание на калории ги прави подходящи за поддържането на тънка талия и редуцирането на излишните килограми.
Хапването на вкусните дребни плодове благоприятства намаляването на риска от развитие на рак, диабет, неврологични и сърдечносъдови заболявания. Ползите се дължат на антиоксидантите, съдържащи се в черешите, според експерти.
Черешите съдържат антоцианини, които са известни с антиоксидантните си свойства. Научни изследвания показват, че антоцианините имат противовъзпалително действие и помагат при артрит, фибромиалгия, спортни травми.
Освен антоцианини, черешите са богати и на каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и регулиращи кръвното налягане.
Черешите помагат и при състояния, като анемия, тъй като осигуряват на организма желязо.