Мнозина се опасяват, че консумирането на сладолед е "грях" спрямо фигурата им, и здравето като цяло. Според учени обаче, ако е част от здравословен и балансиран начин на живот и хранене и в зависимост от състава си, леденото изкушение може дори да е полезно за по-бързото изгаряне на мазнини...
От значение е да го консумираме в умерени граници.
Шведско изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че жените, които консумират ежедневно пълномаслени млечни продукти, са по-малко засегнати от напълняване, в сравнение с жени с друго меню.
Изследователите не са напълно сигурни за причината, но се смята, че съединение в млечната мазнина - конюгирана линолова киселина - подпомага загубата на тегло.
С млечните продукти в сладоледа си набавяме важни витамини и минерали, включително калий, витамини А, D, B12 и рибофлавин. Чрез прибавяне на яйчен крем в сладкото изделие се повишава съдържанието на протеин.
Сметаната и млякото в сладоледа съдържат аминокиселината триптофан, която помага за успокояване на нервната система. Затова сладкото изкушение благоприятства освобождаването от стреса. Смята се, че е ефективно и при безсъние. Разхлаждащото му действие в летните жеги ни доставя ведрост и добро настроение.
Любимият ни сладък лед стимулира отделянето на серотонин в организма - невротрансмитер, контролиращ гнева, агресивността и депресията.
А твърдението, че сладоледът е полезен при болно гърло, не е просто мит. Лакомството помага за облекчаване на симптомите, свивайки кръвоносните съдове. Дори е препоръчително боледуващите от сливици през летния сезон да хапват сладолед, за да се каляват.
Ползите от сладоледа за здравето и поддържането на фигурата зависят от състава на продукта. Той е вреден, когато има по-високо съдържание на хидрогенирани мазнини, захар, оцветители, консерванти...