1. Био продуктите са с по-ниско качество от останалите храни и напитки. Грешно.
Чрез биологичното земеделие се цели произвеждането на хранителни продукти и напитки с високо качество, приятен вкус и добри хранителни качества.
Био храните се произвеждат според същите стандарти за безопасност като останалите храни, произвеждани в страните от Европейския съюз. Съответно следва да отговарят на изискванията на законодателството на ЕС в тази област.
Вместо да използват синтетични пестициди, за да се справят с вредителите и плевелите, био производителите използват подходящи сеитбообръщения и избират устойчиви видове и сортове, за да избегнат появата на подобни проблеми.
Био продуктите не съдържат консерванти и обогатители на вкуса, като по този начин производителите се стремят да ги предлагат във възможно най-естествено, прясно и свежо състояние.
2. Био храните и напитките са с по-различен вкус от другите продукти. Няма окончателен отговор.
Европейски изследвания за относителния вкус на биологичните и небиологичните храни не предоставят конкретни доказателства в полза на подобно твърдение.
Според био производители продуктите им се отличават с по-автентичен вкус, тъй като са произведени по естествен начин.
3. Био продуктите са по-скъпи от останалите. Вярно.
Възможно е някои био продукти да са по-висок ценови клас, поради по-дългия производствен период, понякога по-високата трудоемкост, както и поради други причини - например изискването за внимателно разделяне на биологичното от небиологичното производство, по-малкият мащаб на производството и дистрибуцията, по-строг и сложен процес на контрол и сертификация.
Поради тези причини биологичните производители и останалите участници във веригата за доставки често са принудени да калкулират по-висока цена на продукцията си, за да останат икономически жизнеспособни, обясняват от Европейската комисия.