1. Ябълки
Ябълката осигурява важни нутриенти, полезни за целия организъм, включително за зъбите. Но поради киселинното си съдържание, плодът може и да им навреди, например да доведе до разрушаване на емайла.
Вредният ефект от консумацията на ябълки за зъбите може да се намали, ако хапваме едновременно с нея парче сирене или мляко. Продуктите съдържат калций, който неутрализира киселината. Приемът на питейна вода, веднага след като сме яли ябълка, също понижава риска.
2. Киви
Кивито е изключително богат източник на витамин С. Той има роля за изграждането на колагеновите връзки между зъбите и венците и недостигът му може да провокира по-сериозни дентални проблеми.
3. Сирене
Сиренето съдържа малко въглехидрати, но много калций и фосфат. Тези фактори допринасят за поддържане баланса на pH в устната кухина и не позволяват на бактериите да увредят зъбите. Предпазват емайла.
4. Богати на витамин А продукти
Храните, богати на витамин А, като моркови, сладки картофи и броколи, също са полезни за поддържане на денталното здраве. Витаминът участва в образуването на костите и зъбите.