През лятото консумацията на круша разхлажда, тонизира и набавя необходимото количество витамини и минерали за организма.
Съществува голямо разнообразие от сортове круши, но се смята, че китайската е с най-силно изразени лечебни свойства.
Консумацията на вкусния плод е изключително полезна поради богатото съдържание на водноразтворими фибри, витамини А, В1, В2, С, Е, фолиева киселина и ниацин.
Също така крушата съдържа мед, фосфор, калий, малки количества калций, хлор, желязо, магнезий, натрий и сяра.
Някои сортове круши имат по-бедно съдържание на желязо от други. Наличието му може да се разпознае по покафеняването при престояване на плода разрязан.
Крушите често се предпочитат, тъй като са хипоалергичен плод. Сокът им е изключително полезен за бебета, поради здравословния, лек и разхлаждащ, особено през лятото, ефект.
От здравословна гледна точка консумацията на круша помага за нормализиране на кръвното налягане и холестерола, повишава енергията на организма, подобрява перисталтиката, засилва имунната защита, предотвратява възпалителните процеси и др.
Крушата се явява и добър деликатес, поднесена в комбинация със сирене или прошуто ще направи вкуса им по-лек и освежаващ.