Пресният магданоз е богат на желязо, витамини К, С и А.
Желязото е жизненоважен елемент, поради участието му в редица основни процеси в организма, включително транспорт на кислород и синтез на ДНК. Затова нормалните му нива са от изключително значение за организма.
Витамин К, който се съдържа в магданоза, е необходим за правилното съсирване на кръвта. Участва и в изграждането на костната тъкан. Установено е, че недостигът на витамина в организма е причина за намалена костна плътност.
Адекватните нива на витамин К са от значение и при профилактиката на инсулта.
Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.
Към полезните съставки на магданоза спада и лутеолин - отличава се с антиоксидантните си свойства и предпазва организма от вредното действие на свободните радикали. Лутеолинът насърчава въглехидратния метаболизъм, има противовъзпалителни свойства.
Съдържанието на миристицин в магданоза помага в борбата с рака, смятат учени. Съставката показва ползи за потискане образуването на тумори в белите дробове, показват резултати от проучване.