Черният шоколад подобрява когнитивната функция и може да забави развитието на деменция.
Редовната консумация на какао спомага за подобряване симптомите на леко когнитивно увреждане - състояние, свързано със загуба на паметта, което може да прогресира до деменция или болест на Алцхаймер.
Учени от университета на Акуила в Италия провеждат проучване, включващо 90 души. Участниците са разделени на 3 групи, в зависимост от количеството консумирани напитки, с високо съдържание на какао.
Напитката съдържа флаваноли. Известно е, че те помагат за намаляване на риска от деменция. Срещат се в разнообразни храни, включително и какаови продукти, като черен шоколад.
Менюто на участниците е ограничено, за да се изключат други източници на флаваноли, като чай или червено вино.
Чрез тестове учените изследват и когнитивната функция на доброволците – работна памет и скорост на обработка на информация.
В рамките на 8 седмици експертите установяват, че хората, които редовно пият какаова напитка, са със значително по-добри когнитивни резултати в редица категории, включително и работната памет.
Инсулиновата резистентност и кръвното налягане също намаляват, при участниците, консумиращи редовно напитки, съдържащи флаваноли.
Проучването показва, че консумацията на какао, като част от балансиран хранителен режим с контролиран прием на калории, може да подобри когнитивната функция, подчертава изследователският екип.
Резултатите са публикувани в сп. Hypertension.