Динята ни тонизира и освежава в летните жеги. Сочният плод е с високо съдържание на вода – 92%, което спомага хидратацията.
Динята е добър източник на витамин С и бета каротин, както и на други хранителни вещества.
Плодът се отличава с високо съдържание на ликопен, който има силни антиоксидантни свойства. Известни са ползите му за сърдечносъдовата система и за предотвратяване развитието на рак.
Проучване установи, че високата консумация на диня намалява риска от рак на дебелото черво.
Според друго изследване, публикувано в International Journal of Cancer, хората, които консумират диня и други храни с високо съдържание на каротеноиди, са с по-нисък риск от развитие на рак на простатата.
Динята съдържа и калий. Минералът е важен за сърдечните функции и нормализиране на кръвното налягане.
Всяка част на динята е полезна за консумация, включително семената и кората.
Динената кора е полезна за кръвообращението. Тя съдържа цитрулин - аминокиселина, която помага за производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, осигурявайки по-добър приток на кръв към сърцето и други важни органи.
Консумацията на диня благоприятства и сексуалното здраве. Смята се, че действа като виагра.
Според изследователи, ефектът се дължи на съставката цитрулин, която се съдържа в месестата част и кората на летния плод. Съставката задейства ензими в организма, отговорни за отделянето на аргинин - аминокиселина, която подпомага сърдечната дейност, обмяната на веществата и имунната защита.