Освен леко пикантна и доста вкусна, индийската кухня може да е и много полезна за подобряване на здравословното състояние и намаляване на излишните килограми.
В традиционната индийска медицина, Аюрведа, се смята, че в едно ядене трябва да има баланс между сладко, кисело, солено и горчиво, за да бъде то здравословно и правилно усвоено от организма.
Куркума. Куркуминът е активната съставка на куркумата и е обект на много изследвания относно ползите за здравето. Редовният прием може да намали нивата на липопротеините с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол, както и високото кръвно налягане. Подобрява кръвообращението, предотвратявайки риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.
Кардамон. Представлява термогенна билка, която увеличава обмяната на веществата и подпомага изгарянето на мазнините в тялото. Кардамон се смята за един от най-добрите средства за подпомагане на храносмилането и подобряване работата на храносмилателната система.
Люти чушки. Храните с люти чушки са известни със свойството си да горят излишните мазнини. Това се дължи на съдържанието на капсаицин в лютите чушки. Той подобрява и увеличава скоростта на метаболитните процеси, стимулира тялото да изгаря натрупаните мазнини само 20 минути след хранене.
Листа от къри. Добавянето на листа от къри в ястието може да подпомогне процеса на отслабване. Ефектът се дължи на способността на листата да отстраняват вредните токсини от организма и излишните мастни натрупвания. При хора с наднормено тегло е препоръчително включването на 8-10 листа от къри във всекидневната диета.