Гроздето е богато на витамини С, А, К и В, минерали като мед, желязо, манган и други полезни за здравето съставки.
Плодът е източник на ресвератрол - антиоксидант, за който е установено, че има защитна функция срещу рак на дебелото черво и на простатата, коронарна болест на сърцето, дегенеративни заболявания на нервната система, инсулт, гъбични и вирусни инфекции.
Ципите на червеното грозде са най-богат източник на ресвератрол.
Гроздето има и благоприятно въздействие за регулиране на кръвното налягане.
Включването му в хранителния режим има ползи за засилване на концентрацията и паметта. Според изследване консумацията на 100 мл прясно изцеден гроздов сок подобрява когнитивните способности. Учени смятат, че положителният ефект се дължи на антиоксидантните свойства на гроздето.
Друго проучване, публикувано в сп. Experimental Biology, показва, че редовната консумация на грозде понижава риска от метаболитен синдром, който е известен фактор за развитие на диабет тип 2.
Антоцианини са друг клас антиоксиданти, които се съдържат в червеното грозде. Установени са противоалергичните им, противовъзпалителни, антимикробни, както и противоракови свойства.
Функции за защита на здравето имат и катехините, открити в белите сортове грозде, които също са с антиоксидантно действие.
Ресвератролът в гроздето помага и за забавяне процесите на стареене, смятат експерти.