Царевицата е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, както и натрий. Тя е добър източник на фибри, тиамин и фолиева киселина. 82% от калорийното съдържание в царевицата е от въглехидрати. Именно поради тази причина, сироп от царевица се използва като евтина алтернатива на захарта.
В нея се намира и фолиева киселина, която има съществено значение за образуването на нови клетки. Препоръчва се при бременност, поради функцията й да предотвратява появата на вродени дефекти.
Консумацията й има редица ползи за здравето и те не се ограничават само до млечните и вкусни зърна. Чаят от косата на царевицата, например, има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства.
Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм, предотвратява нощното напикаване при децата. Премахва подкожните мазнини и подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад.
Царевичното нишесте, освен в хранително вкусовата промишленост, се използва в много козметични и фармацевтични продукти, успокоява кожни обриви, раздразнения и екземи.
Дори и консумацията на пуканки има своите здравни ползи. Те са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини и калории. Фибрите имат свойството да понижават нивото на лошия холестерол, облекчават запек, хемороиди, контролират нивото на кръвната захар и намаляват риска от рак на дебелото черво.
Консумацията на една царевица на ден може да осигури 18% от нужната за организма енергия.