Слънчевите лъчи стимулират синтеза на витамин D, който играе важна роля в имунната защита. Но с наближаването на по-студен годишен период слънчевите лъчи намаляват. Специалисти съветват тогава да се прибегне до допълнителен прием на витамин D с цел укрепване и засилване на имунитета.
Витаминът е обект на много изследвания по темата. В скорошно проучване на 247 деца са взети кръвни проби за изследване нивата на витамин D. Участниците в проучването живеят в страни с изключително студен климат.
В началото на проучването нивата на витамина са 7 нг / мл (нанограма на милилитър). При нива под 20 нг / мл се говори за недостиг на витамина, следователно децата са застрашени от редица здравословни проблеми вследствие на това.
Изследователският екип разделя участниците в две групи. Първата консумира редовно прясно мляко, а втората взимат и добавки от витамина, около 300 IU.
Три месеца след началото на проучването нивата на витамин D при децата от втората група се увеличават до 19 нг / мл в сравнение с другата група, при която не се наблюдава подобно нарастване.
Също така изследователите забелязват, че децата, които са увеличили приема на витамин D са боледували много по-рядко, което навежда на мисълта, че витаминът е мощен имуностимулант.
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Pediatrics.
Специалисти съветват при възможност за излагане на слънце продължителността да е около 20-30 минути. Това ще е достатъчно, за да се набави нужното количество витамин D за деня.
Храни като рибено масло, мазни риби, риба тон, скумрия и сьомга, черен дроб, сирене, яйца, млечни продукти, портокалов сок, соево мляко и зърнени храни също са добър източник на витамина.