За да изпълнява функциите си, имунната система се нуждае от пълноценно и балансирано хранене. Една от стъпките да поддържаме производството на агентите й е чрез редовен прием на необходимите за това градивни елементи и други полезни вещества.
Неслучайно гладуващите страдат по-често от инфекциозни заболявания. Това трябва да се има предвид при предприемането на диета за отслабване и изграждането на собствените ни навици на хранене. Въпреки че все още няма научни доказателства, че дефицитът на определени хранителни вещества допринасят за по-честото боледуване, резултати от макар и малко на брой научни изследвания за ефектите на храната върху имунна система насочват за това, че те имат отношение за отключването и развитието на заболяванията.
Например при клинични проучвания за това как промяната на хранителния режим влияе на имунната система се намира, че при бедно на белтъчини хранене спада броят на действащите Т клетки и макрофагите, както и се намалява образуването на имуноглобулин А(IgA) – всичките са „агенти“ на имунната система.
Дефицитът на цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина, витамини А, В6, С и Е също рефлектира на силата на защитните сили.
Недостигът на селен в храната подлага под повишен риск от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, простатната жлеза и белите дробове. От мащабно научно проучване се установява, че приемът на селен и витамин Е в комбинация има превантивен ефект срещу рака на простатата.
От десетилетия е известно, че витамин А има важна роля в борбата срещу инфекциите и поддържа мукозните обвивки, повлиявайки Т и В клетките и цитокините. Дефицитът на витамин А отслабва защитните сили и повишава риска от инфекциозни заболявания. Същото се отнася и при липсата на витамин В2 по отношение на склонността към бактериални инфекции. Все още обаче не е ясен механизмът, по който този дефицит се отразява на имунния отговор.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в
Google News Showcase.