Освен с повече физическа активност и намаляване на негативните емоции, стресът може да се контролира и с помощта на някои храни.
Консумацията на шоколад може би се нарежда в челната класация за повдигане на настроението, успокояване на психиката и редуциране на стреса.
В проучване, публикувано в сп. Proteome Research, учени установяват, че консумацията на шоколад намалява нивата на стресовите хормони, кортизол и адреналин.
Не трябва да се прекалява с консумацията обаче, предупреждават специалисти.
Гроздето е богато на антиоксиданти и има антимикробно действие. Консумацията му може да намали риска от появата на различни заболявания, да увеличи концентрацията и либидото, но също така и да сведе нивата на стресовите хормони до минимум.
Консумацията на грозде тонизира, ободрява и зарежда с енергия.
Всеизвестен е успокоителният ефект на чая от лайка. Няма по-приятен и здравословен начин за края на труден и стресиращ работен ден от тази напитка.
Освен релаксиращото си действие, чаят от лайка може да намали напрежението в мускулите, раздразнителността и тревогата.
Консумацията на сьомга осигурява набавянето на омега-3-мастни киселини, които предпазват организма от възпалителни процеси.
Освен това според редица проучвания, вещества в сьомгата потискат нивата на стресовите хормони.
Ако не сте любители на тази вид риба, може спокойно да я замените с херинга или други сладководни видове, които предоставят същите противовъзпалителни и намаляващи стреса ползи.
Пресните или сушени плодове, като кайсии, фурми и смокини са добър източник на фибри, витамини и минерали и помагат за стабилизирането на психическото и здравословно състояние. Тиквените и слънчогледовите семки и ядките, като орехи също са ефективна анти-стрес храна.