Консумацията дори само на една ябълка дневно може да понижи образуването на масти, водещи до втвърдяването на артериите.
Изследователи проследяват състоянието на физически здрави хора на средна възраст, които консумират ябълка веднъж дневно в продължение на 4 седмици.
Резултатите показват, че мастните отлагания са се понижили с 40%, което е намалило значително риска от втвърдяване на артериите.
Приемът на медикаменти, съдържащи полифеноли, антиоксиданти открити в ябълките, има подобен ефект, но не толкова голям, обясняват специалисти. Те установяват, че консумацията на една ябълка дневно намаляват нивата на окисление на LDL-липопротеините с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол.
Когато LDL взаимодейства със свободните радикали и се окисли, се увеличават възпалителните процеси и увреждането на тъканите. Окисленият LDL е виновен за атеросклерозата или втвърдяване на артериите, пояснява ръководителят на изследването, Робърт ДиСилвестро, професор в държавния университет в Охайо.
Също така, научно доказано е, че полифенолите, съдържащи се в ябълките понижават кръвното налягане като повишават нивата на азотен оксид в кръвта, който е отговорен за отпускането на артериите, позволявайки свободната циркулация на кръвта.
Действието от консумацията на една ябълка дневно е благоприятно, както за нормално състояние на коронарните артерии, така и при исхимична болест на сърцето, допълва ДиСилвестро.
Проучването е публикувано в сп. Functional Foods.