Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години, заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад от консумациите на месо - с 50 процента, сведено до 30 гр. дневно, с 61 процента на киселото и с 50 процента на прясното мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Всичко това доказва, че между 40 и 60 на сто от населението на България не приема необходимите микроелементи, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, посочи проф. Попов.
Делът на раковите и сърдечно-съдови заболявания у нас към 2004 г е 67,7 на сто от общата заболеваемост и обхваща все повече хора в най-зрялата и творческа възраст - между 40 и 50
години.
Страната ни е първенец в Европа и в отрицателния прираст в населението с минус 5,2 на сто годишно, което е повече от тревожно, каза още проф. Попов на съвместна пресконференция с
представители на датската компания Фарма Норд.
По думите му над 40- 50 на сто от раковите заболявания могат да бъдат избегнати само с подходящ хранителен режим, доставящ най-важните добавки за предпазване на организма.
Подходящият хранителен режим може да предотврати например рака на гърдата при 50 процента от жените, 85 на сто - от рака на дебелото черво, 65 на сто от рака на простатата при мъжете и т.
н., показват световните изследвания.
От изключително значение при предпазването от ракови и сърдечно-съдови заболявания са
антиоксидантите, които намаляват ролята т. нар. свободни радикали и предотвратяват окисляването и разрушаването на клетките, образувайки невидим щит около тях.
Други важни компоненти, които масово отсъстват от организма на българина са селенът, цинкът и хромът, който непрекъснато ни кара да изпитваме глад за сладко, обясни проф. Попов.
Цялата гама от хранителни добавки, която да компенсира недостига на витамини, минерали и други жизнено необходими субстанции, от които съвременните хранителни навици ни лишават, могат да бъдат добавени и във вид на капсули, което е препоръчително, добави той. Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Българите масово измират заради неправилно хранене
Небалансираното хранене е причина за високия ръст на сърдечно-съдовите и ракови заболявания, показват нови изледвания; Първи сме в Европа по отрицателен прираст в населението
13.12.2005 | 13:35 ч. Обновена: 04.01.2025 | 02:27 ч.
Новини
-
Ромео Бекъм се показа с новата си
-
Най-голямата грипна епидемия от 25 години удари Япония
-
След година, белязана от война: Отбранителната промишленост на Израел процъфтява
-
Петима президенти на САЩ се събраха в памет на Джими Картър
-
Брадли Купър и Аштън Къчър заведоха децата си на мач
-
Тръмп: Разбирам защо Русия не иска НАТО в Украйна
-
Пак ще има революция: Водката в Русия поскъпна с 17%, руснаците бесни на Путин
-
Украинската армия няма идея накъде да се оттегли след загубата на Курахово
-
ГЕРБ: Преговорите за съставяне на правителство продължават без ДБ
-
Лошият расист е мъртъв: Хиляди празнуваха смъртта на Жан-Мари льо Пен ВИДЕО
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата