Пиенето на няколко чаши чай на ден може да намали риска от рак на яйчниците, сочат изследвания на шведски учени.
По време на проучването, продължило 15 години, е проследен хранителният режим на 61 000 шведки.
Рискът от развитие на болестта при жените, които са пили по две и повече чаши чай на ден е 46% по-малък, отколкото при тези, които не консумират напитката.
Пиенето на по-малко от две чаши чай, също има превантивен ефект, но не в такава голяма степен, показват данните.
Повечето консуматори на чай са пили черен чай. И черният, както и зеленият чай съдържат полифеноли. Именно тези вещества, според учените, предпазват клетката от разрушаване, което би могло да доведе до рак.
Ракът на яйчниците е четвъртото най-смъртоносно раково заболяване при жените. Особено трудно е ранното и правилно диагностициране, защото най-срещаните симптоми на болестта, като стомашно разстройство и често уриниране, могат лесно да заблудят лекарите за истинското състояние на пациента.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
По време на проучването, продължило 15 години, е проследен хранителният режим на 61 000 шведки.
Рискът от развитие на болестта при жените, които са пили по две и повече чаши чай на ден е 46% по-малък, отколкото при тези, които не консумират напитката.
Пиенето на по-малко от две чаши чай, също има превантивен ефект, но не в такава голяма степен, показват данните.
Повечето консуматори на чай са пили черен чай. И черният, както и зеленият чай съдържат полифеноли. Именно тези вещества, според учените, предпазват клетката от разрушаване, което би могло да доведе до рак.
Ракът на яйчниците е четвъртото най-смъртоносно раково заболяване при жените. Особено трудно е ранното и правилно диагностициране, защото най-срещаните симптоми на болестта, като стомашно разстройство и често уриниране, могат лесно да заблудят лекарите за истинското състояние на пациента.