IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Бобовите храни са полезни за диабетици

Подпомагат контролирането на кръвната захар

Бобовите храни са полезни за диабетици

Редовната консумация на боб или леща помага на хората с диабет тип 2 при контролирането на кръвната захар и намалява риска от получаването на инфаркт и инсулт.

 
Учени откриват, че ежедневната консумация на бобови култури влияе положително на нивата на кръвната захар, както и на кръвното налягане и холестерола.
 
Бобовите растения са добър източник на протеини. Приемът им допринася за забавяне покачването на кръвната захар и за понижаване на кръвното налягане, казва ръководителят на проучването д-р Дейвид Дженкинс от болницата „Св. Михаил“ в Торонто.
 
Бобовите храни са добър източник и на фибри. Редица изследвания показват, че фибрите са полезни за понижаване на „вредния“ холестерол. 
 
Бобовите растения, като боб, нахут и леща, се препоръчват за диабетици, поради ниския им гликемичен индекс. Установено е, че храните с нисък гликемичен индекс въздействат в по-ниска степен на повишаването на концентрацията на глюкозата в кръвта.
 
Но, има няколко проучвания за преките им ефекти при диабет, уточняват експерти.
 
За целите на новото проучване, учените разделят 121 души с диабет в две групи. В продължение на три месеца те наблюдават ефектите от спазването на хранителен режим, включващ всекидневна консумация на бобови култури и такъв, при който се набляга на повече пълнозърнести продукти, с цел по-висок прием на фибри. 
 
Резултатите сочат, че рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания в следващите 10 години при редовно консумиращите бобови храни намалява от 10,7% на 9,6%. 
 
Установява се, че при тази група участници спадат и нивата на хемоглобин А1с - от 7,4% до 6,9%. При групата на консумиращите повече пълнозърнести храни намалението е от 7,2% до 6,9%.
 
Редовната консумация на бобови храни води и до леко понижаване на кръвното налягане при участниците в проучването. Систоличното кръвно налягане намалява от 122 на 118, а диастоличното – от 72 на 69. За нормални се смятат стойности на кръвното налягане под 120/80. 
 
Резултатите са отразени в сп. Archives of Internal Medicine.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата