Микроелементите са химични елементи, които се съдържат в човешкия организъм в много малки количества, но без които животът е невъзможен. Кои са те?
Мед
Медта участва в структурата на редица протеини и ензими, участващи в жизненоважни метаболитни функции. Участва във формирането на червените кръвни клетки, абсорбцията и усвояването на желязото, метаболизма на холестерола и глюкозата, транспорта на кислород в тялото, кръвосъсирването и предаването на нервните импулси.
Световната здравна организация препоръчва ежедневeн прием от 1,3 mg мед с храната.
Най-добритe хранителни източници на мед са морските риби, мидите, черния дроб, пълнозърнестите храни и бобовите растения.
Желязо
Желязото също участва в състава на голям брой ензими, които катализират ключови метаболитни реакции. Такива са цитохромите, които участват в процеса на генериране на енергия за нуждите на клетката и каталазата, която разгражда водородния пероксид до вода и кислород, като по този начин предпазва тъканите от опасното му окислително действие.
Може би най-добре известната роля на желязото е участието му в състава на хемоглобина – кислород, пренасящ металопротеин - белтък, свързан с метален атом.
Недостигът на желязо преди всичко води до развиването на желязодефицитна анемия. Лечението й се извършва чрез набавянето му под формата на лекарствени продукти.
Нуждите от желязо могат да варират силно в зависимост от възрастта и здравния статус – кръвозагубата, например, увеличава нуждите от желязо.
Желязото е повсеместно разпространено, но се съдържа в най-големи количества в червените меса, на които придава цвета – телешко и агнешко; бобовите растения; листнатите зеленчуци; нахута и др.