За успешното смъкване на излишните килограми не се налага ограничаването на дадени хранителни продукти, а подбирането им. Съветът на диетолози е да се наблегне на приема на храни, задоволяващи енергийните нужди на организма и прилагането на много физическа активност, която да изразходва доставената енергия.
Консумацията на т.нар. „суперхрани“, като ядки, плодове и пълнозърнести храни, богати на фибри, протеини и важни хранителни вещества, е от изключително значение за поддържането на доброто телосложение.
Това не е ново откритие, обясняват специалисти. Всеизвестен е фактът, че за да се намалят излишните килограми, трябва да се редуцира консумацията на мазни и преработени храни, но въпреки това малко хора спазват тези съвети.
Поради трудността от отказване на тези вредни, но вкусни храни, е препоръчително поне да се увеличи дневния прием на суперхраните, обясняват специалисти. По този начин, организмът сам ще се настрои и след време няма да изпитва нужда от набавянето на високо калорични продукти.
За да се нарече една храна „супер“, тя трябва да отговаря на някои условия, казва д-р Стивън Прат, въвел термина „суперхрана“ през 2004 г. Първото условие е те да са леснодостъпни, да съдържат полезни хранителни вещества и ползите от храните да са подкрепени с рецензирани научни изследвания.
Суперхраните с висока концентрация на важни хранителни вещества и ниско калорийно съдържание са броколи, спанак, ядки, ягоди, зелен чай и др. Консумацията им е доказано полезна за намаляване на затлъстяването, риска от сърдечносъдови проблеми, диабет тип 2, хипертония и някои видове рак, обяснява д-р Прат.