Сладките картофи или бататите, както още ги наричат, са не само вкусни, но и доста полезни заради богатото им съдържание на въглехидрати, фибри, витамини и др.
Въпреки че са богати на въглехидрати, съдържанието им е по-малко от обикновените картофи, което прави сладките картофи и по-диетични. В един средно голям обикновен картоф се съдържат 26 г въглехидрати, а в едни сладък – 23 г.
Сладките картофи съдържат почти два пъти повече фибри в сравнение с другите видове картофи, което осигурява плавно подаване на енергия и поддържане на жизнеността за по-дълъг период. Именно това ги прави и диетичен продукт.
Сладките картофи са добър източник и на витамин А, С, В6, рибофлавин, калий, мед, фолиева киселина. В едни сладък картоф се съдържа 28% повече калий в сравнение с бананите.
Съдържанието на витамин А е от значение за забавянето на процесите на стареене и редуцирането на риска от образуването на анормални клетки.
При приготвянето на картофите, независимо от целта, трябва да се има предвид, че повечето витамини, които се съдържат в тях са водорастворими. За да се запазят възможно повече, е добре да се варят в малко количество вода.
Витамин С се запазва 2 пъти повече при варене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората.
По-голямото водно съдържание в сладките картофи помага за процеса на отслабване, като създава по-бързо усещане за ситост.
Консумацията им се препоръчва като лека закуска между отделните хранения.