Копривата е прилагана като лечебно и ядивно растение в Европа в продължение на столетия. У нас е широко използвана под формата на чай и за приготвяне на супа и някои други ястия. В други страни се добавя в колбаси.
Терапевтичният ефект на листата и корените се различава, тъй като те имат различен състав и свойства.
Власинките на листата, които продуцират парещия секрет, са богати на флавоноиди. Те имат значителен противовъзпалителен ефект и могат да бъдат прилагани за заболявания като артрит и остри инфекции на горния отдел на дихателните пътища. Листатата намаляват продукцията на инфламаторни фактори, най-вече простагландин I2. В условията на добре документирано клинично проучване, приемът на екстракт от листа на коприва позволява намаляване с 50% на приема на нестероидни противовъзпалителни лекарства при пациенти с артрит в коленните стави.
Клинични проучвания са показали, че комплексът от флавоноиди в листата от коприва забавя дегенерацията на ставния хрущял при остеоартрит и ревматоиден артрит.
Започват и интензивни проучвания за клиничната ефикасност на екстракта при болестта на Крон.