Био бадемите са ядки, изключително богати на хранителни вещества. Поради високото си съдържание на диетични фибри, протеини и органични витамини и минерали като калций, калий и магнезий, бадемите се считат за подходяща за поддържане на здравето храна.
Ето няколко конкретни ползи за здравето от консумацията на бадеми...
1. Срещу настинка и грип
Хапването на бадеми помага за предпазването на организма от вирусни и грипни заболявания. Според изследвания на британски и италиански учени, съставки във външната обвивка на бадемите засилват реакцията на имунната система към този вид инфекции.
Смята се, че вещества в бадемите допринасят за повишаването и подобряването на способността на белите кръвни телца да разпознават вируси.
2. Редуцират холестерола
Шепа бадеми на ден помага за намаляване нивото на холестерола и съответно за предпазването от редица сърдечносъдови заболявания, откриват американски изследователи.
Консумацията на 75 г бадеми на ден води до понижаване на нивата на „вредния“, LDL, холестерол с 19%, сочат резултати от проучване.
3. Срещу диабет и сърдечни проблеми
Консумацията на бадеми има положителен ефект за ограничаването на риска от развитие на диабет. Ядките са богати на минерала магнезий, който играе роля в регулирането на кръвната захар.
Проучване на Университета по медицина и стоматология на Ню Джърси установява пък, че хранителният режим, богат на ядките, помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване нивата на „вредния“, LDL, холестерол при хора с предиабет.