Алабаш е зеленчуково растение, богато на хранителни вещества - съдържа витамини С и А, фибри, натрий, калий, калций, фосфор, магнезий.
100 грама алабаш има 27 калории, 0,01 г наситени мазнини и никакъв холестерол.
Заради богатото съдържание на витамин С, алабашът поддържа естествения имунитет и прави организма устойчив на различни инфекции.Той помага за усвояването на желязо от организма и регенерирането на доставките на витамин Е.
Алабаш е богат на диетични фибри, които са полезни за червата, помагат за понижаване на риска от храносмилателни проблеми, хемороиди и рак на дебелото черво. Една порция алабаш доставя около 5 грама фибри, което е 19% от препоръчителната дневна доза.
Фибрите насърчават и популацията на „добрите“ бактерии в чревната микрофлора.
Заради калия алабашът ускорява обмяната на веществата и регулира дейността на мускулите и нервите. Подобрява възбудимостта и трансмисиите на нервите.
Една порция алабаш съдържа 14% от препоръчителния дневен прием на калий.
Смята се, че е полезен за сърцето и циркулацията на кръвта.