IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Как да стимулираме храносмилането по празниците?

Зелевият сок помага за увеличаване на полезните храносмилателни ензими

Как да стимулираме храносмилането по празниците?

За да не се ограничаваме в хапването от вкусните гозби по празниците, но да намалим усещането за тежест и дискомфорт, можем да помогнем за детоксикацията на тялото с някои природни средства.

 
1. Билки
 
Билковите чайове могат значително да намалят неприятното подуване и дискомфорт на стомаха. Комбинирането на няколко билки в чая предоставя повече ползи за здравето.
 
Ментата е известна с въздействието си да облекчава неразположения на храносмилателната система. Помага при стомашни разтройства и е добро газогонно средство.
 
Лайката има антивъзпалителни и антиспастични свойства. Облекчава стреса, който също може да попречи на доброто храносмилане.
 
Лимоновата трева стимулира храносмилателните процеси и успокоява нервите.
 
2. Сокове от зеленчуци и плодове
 
Соковете от целина, краставица и зелена ябълка помагат за пречистването на организма от вредните токсини, стимулират метаболитните процеси и правилното храносмилане.
 
3. Екзотични плодове
 
Ананасът съдържа естествения ензим, бромелаин, папаята - папаин. Тези ензими подпомагат работата на храносмилателната система, като ускоряват процесите на разграждане на хранителните вещества.
 
Пресният сок от тези плодове облекчава разстроен стомах, помага при диария, запек и газове.
 
4. Лимон
 
Помага за облекчаване на гадене, киселини, подуване на корема, оригване. Действието й се дължи на киселинните свойства на лимона, които унищожават токсините в стомашно-чревния тракт, виновни за разстройството.
 
Лимонът активира освобождаването на вредните токсини от черния дроб и помага за по-лесното преминаване на твърдата храна през червата.
 
5. Зелев сок
 
Зелевият сок помага за увеличаване на полезните храносмилателни ензими. Стимулира млечно-киселата ферментация, като подпомага растежа на „добрите“ бактерии в чревната микрофлора.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата