Ключова съставка в бирата помага за предотвратяването на хрема, установяват изследователи от Медицинския университет в Сапоро, Япония.
Оказва се, че съставка на хмела, хумулон, има противовъзпалително действие и е ефективна срещу респираторен синцитиален вирус.
Вирусът може да доведе до развитие на пневмония и затруднено дишане при кърмачета и малки деца, обяснява Юни Фучимото от изследователския екип.
Особено често през студените зимни месеци, вирусът може да причинява и симптоми, подобни на тези на обикновена настинка при възрастни.
Експертите смятат, че е добра идея да се създадат храни и безалкохолни напитки, съдържащи хумулон, които могат да се консумират както от възрастни, така и от деца.
Други проучвания също изтъкват полезните свойства на бирата. Консумацията на бира може да помогне за изграждането на здрави кости, поради високото съдържание на силиций в пивото.
Минералът е важен за растежа и развитието на костите и съединителната тъкан и спомага за намаляване на риска от изтъняване на костите и остеопороза.
Бирата съдържа естествени антиоксиданти и витамини, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и възстановяването на мускулите.
Тъмните видове съдържат повече антиоксиданти от светлите. Полезните съставки са ефективни за предотвратяване на клетъчно увреждане.
Хмелът в бирата съдържа полифеноли, които имат противовирусно действие и помагат в борбата с рака и за понижаване на „вредния“ холестерол.
Експертите не пропускат да отбележат, че бирата е здравословна, когато се консумира в умерени количества. Прекаляването с алкохола може да доведе до наддаване на тегло, дехидратация и множество други, по-сериозни здравословни проблеми.