Проф. д-р Донка Байкова е лекар-специалист по хранене и диететика, с над 35-годишен стаж в областта. Завежда Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.
От години работи в областта на пропагандиране на препоръките за здравословно хранене. От 1996 г. провежда индивидуални и групови консултации по здравословно хранене, диетично и лечебно хранене в кабинет по хранене и диететика.
Проф. д-р Донка Байкова е специализирала в редица европейски страни - Германия, Словакия, Белгия, Унгария, Русия и др.
Заместник-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика.
Има над 300 научни публикации и над 100 участия в национални и международни научни форуми.
Хора с какви здравословни проблеми и заболявания трябва да са особено внимателни и да избягват обилните трапези и злоупотребата с алкохол? Какви са рисковете за тях?
Особено внимателни трябва да бъдат хората с обменни заболявания - с т. нар. метаболитен синдром, със затлъстяване, а също и тези, които страдат от хипертония и сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, стомашно-чревни, акутни и хронични заболявания, като гастрити, язви, ентероколити. Внимателни трябва да бъдат и хората с прекаран панкреатит, с жлъчно-каменна болест, хепатит, бъбречни заболявания.
Празникът не трябва да се помрачава с дисбалансирано хранене в посока свръхколичества и свръхкомбинации. Важно е да не забравяме, че тези празници са семейни тържества, при които трапезата е само един от акцентите на повода за веселие. Освен около трапезата близките са също около коледната елха, с дребните изненади, които сме приготвили за любимите си хора, със семейните албуми или филмчета, в градината при снежния човек, на дивана или танцувайки под звуците на любими мелодии. При празнуването на Нова година може да се включим в организираното на площада посрещане със съграждани, което е добър повод за двигателна активност.
Какви храни трябва да се избягват по празниците при хронично заболяване?
Зависи от съответното хронично заболяване. Диабетиците трябва да внимават с въглехидратните храни и с мазнините. За тях не са препоръчителни храните с висок гликемичен индекс, които натоварват инсуларния апарат, като тестени изделия приготвени от бяло брашно, ястия от бял ориз и картофи, сиропирани и мазни сладкиши.
Хората със затлъстяване и метаболитен синдром трябва да избягват мазни колбаси, наденици, ястия от мазно свинско месо, капами и др.
При хипертония и сърдечносъдови заболявания също следва да се избягват солени и мазни храни от животински произход като шарено червено месо (свинско, говеждо, овнешко) и всякакви месни изделия, приготвени от него, в комбинация с киселото солено зеле. Неправилното хранене може да предизвика хипертонична криза.
Хората с бъбречни заболявания трябва да се съобразят с ограничаване на животинските белтъчни храни.