Само вкусът на бирата, без да се включва действието на алкохола, може да предизвика отделянето на допамин в мозъка, невротрансмитър, отговорен за чувството на удоволствие.
В ново проучване изследователи сканират мозъчната дейност на 49 доброволци, докато консумират любимата си марка бира. Количеството на бирата не е достатъчно, за да се повиши концентрацията на алкохол в кръвта. На контролна група е раздадена водка или друга спиртна напитка за сравнение.
Резултатите показват, че още от първата глътка бира се забелязва завишено освобождаване на допамин. В контролната група не са наблюдава подобна активност.
Допаминът е невротрансмитър, които се произвежда от леводопа и се асоциира с появата на удоволствие след консумацията на алкохол или употребата на наркотици и опиати.
Според специалисти вкусът, миризмата или видът на барата могат да предизвикат удоволствие и желание характерно при алкохолно опиянение, без дори още да е започнала консумацията на напитката.
Изследователите констатират, че доброволците с фамилна анамнеза за алкохолизъм са с още по-голям скок на нивата на допамин след отпиване. Според тях допаминът може да се окаже рисков фактор за алкохолизъм.
За да се изучи този аспект обаче, са необходими допълнителни и задълбочени изследвания.
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Neuropsychopharmacology.
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.