Хранителните алергии са абнормни имунологични реакции към съставки в храната, най-често белтъци, устояващи на разграждащото действие на храносмилателните ензими. Дори мининални количества от алергенните храни са достатъчни да провокират имунен отговор.
Хранителните алергии засягат 6 – 8% от децата под 5 години и 3 – 4% от хората на средна възраст. Въпреки че за хранителните алергии няма лечение, при половината от децата алергията (или поне симптоматиката й) изчезва с напредване на възрастта. Въпреки че симптоматично хранителната алергия може да наподобява непоносимост към определени храни, тя е много по-сериозно медицинско състояние.
Симптомите на хранителната алергия могат да варират в много широки граници по форма и тежест – от леки и несериозни до животозастрашаващи. В повечето случаи, те се появяват от няколко минути до няколко часа след прием на алергенната храна. Особеното при тях е, че могат да възникнат още след първия прием на тази храна. Най-честите симптоми на хранителна алергия са:
- дразнене в устата или гърлото;
- обрив, сърбеж или екзема;
- подуване на устните, лицето, езика, гърлото или други части от тялото;
- назална конгестия, свиркащо или затруднено дишане;
- коремни болки, диария, гадене и повръщане;
- замайване и/или припадане.
При някои хора, алергенната храна може да отключи животозастрашаваща имунологична реакция, наречена анафилактичен шок. Симптомите са:
- съкращаване на мускулатурата на дихателните пътища и затрудняване на дишането;
- подуване на гърлото с усещане за бучка в него, което също затруднява дишането;
- шок – силно понижение на кръвното налягане;
- сърцебиене;
- замъгляване или загубване на съзнанието.