Вегетарианците живеят по-дълго от хранещите се с месо, показва ново проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine.
Авторите проследяват 73 308 души в продължение на малко над 6 години, започвайки с анкета за храненето им, която се повтаря периодично на всеки 12 месеца. Участниците са разделени в три групи – строги вегетарианци, „полувегетарианци“, които ядат месо по-често от веднъж на месец, но по-рядко от веднъж на седмица, и редовни консуматори на месо. Строгите вегетарианци избягват млечните продукти и яйцата, но за целите на проучването са категоризирани като вегетарианци, които консумират мляко и яйца. Сред строгите вегетарианци, също така има различни виждания по отношение на рибата.
В рамките на наблюдавания период смъртността при вегетарианците е с 12% по-ниска отколкото при редовно консумиращите месо. Изглежда, че храненето има голямо значение за сърдечносъдовото здраве на участниците – вегетарианците боледуват с 19% по-рядко отколкото месоядните им връстници. Вегетарианството е асоциирано и с по-ниска честота на диабет и хронична бъбречна недостатъчност. Раковите заболявания обаче засягат вегетарианци и невегетарианци с еднаква честота.
Изглежда, че калорийният прием не оказва голямо влияние върху риска, тъй като всички участници имат приблизително еднакъв енергиен внос. От значение е типът на приеманата храна. Ползите от вегетарианското хранене се оказват по-големи за мъжете, отколкото за жените.
Според Майкъл Орлич – главен изследовател и ръководител на екипа, изследването е мащабно и включва по-широка група хора, което прави извадката представителна, а резултатите – достоверни.
Той все още не може да каже със сигурност защо растителната диета удължава живота, още повече, че тя е бедна на редица жизненоважни съставки. Екипът предполага, че ефектът от този недостиг се компенсира от повишения прием на фибри и понижения прием на наситени мазнини, което в крайна сметка предопределя по-дълъг и по-здравословен живот за вегетарианците.
Авторският колектив обаче не препоръчва пълното изключване на месата от диетата, някои от които са полезни. Също така дори и при строго вегетарианство не е без значение видът на приеманата храна, тъй като чисто растителните ястия също могат да съдържат много мазнини и калории.
При преминаване към вегетарианска диета много диетолози и лекари препоръчват проследяване на приема на някои витамини и минерали, които се съдържат в ниски количества в растенията или изобщо не се съдържат в тях. Това са най-вече желязо, цинк, витамин В12, в по-малка степен калций.
Според проучване, проведено миналата година от Gallup, около 5% от американците се самоопределят като вегетарианци.
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.