Не е необходимо да сме от екипа на „Разбивачи на митове“, за да си отговорим на въпроса: носи ли вина бирата за закръгленостите над колана и под гърдите. Биреното коремче е мит, твърди Чарлз Бамфорт, професор по хранителни науки и технологии в Калифорнийския университет и награждаван пивовар. Основният източник на калории във всяко алкохолно питие е алкохолът. „Няма нищо магическо в алкохола на бирата, това е просто алкохол като всеки друг“ разяснява той.
Всички алкохоли съдържат еднакво калорични съставки. Няма нищо специално в алкохола от бирата, което да предизвиква натрупване на мазнини само в коремната област.
Типичната визия на подуто коремче, което сме свикнали да наричаме „бирено“, не се дължи на самата бира, а на хранителните навици, свързани с консумацията й. Докато при твърдите алкохоли се хапват предимно „мезета“ - месни деликатеси, риба, сирена и салати, бирата се съчетава най-вече с чипс, пържени картофки и друга мазна храна.
Но дори и при консумацията на повече мазнини, те се „лепят“ по цялото ни тяло и няма причина да се концентрират само към торса.
На какво се дължи все пак този ефект на "бирено коремче"? Подуването на корема се проявява както при почитателите на бира, така и при прекаляващите с други алкохолни напитки. Това състояние се нарича асцит и то само видимо прилича на натрупване на мазнини. В действителност се дължи на натрупване на серозни течности в коремната кухина. Появява се при предразположените индивиди, както и при прекаляване с алкохола.
Още любопитни факти за храни можете да прочетете в рубриката "Хранене и фитнес" на Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.