Лятото е сезонът на почивките и не случайно на повечето хора поне веднъж дневно им минава мисълта за плаж, море, хубава храна и охладени напитки. За съжаление, обаче не винаги ваканцията ни минава така, както сме си представяли и доста често ни се случват неприятни изживявания, свързани с типичните за този период заболявания. Едно от тях е хранителното отравяне, което се причинява най-често от неспазване на определените хигиенни норми или консумация на неправилно съхранявяни хранителни продукти.
Хранителната интоксикация е остро настъпващо състояние, което се развива след прием на храна, съдържаща токсини от различен произход. Хранителните отравяния са разделени в три групи:
- микробни хранителни отравяния,
- състояния след прием на отровни растения,
- състояние след поглъщане на различни химически вещества.
През лятото най-разпространени са микробните хранителни интоксикации.
Хранителната интоксикация възниква при две обстоятелства – замърсяване с болестотворна микрофлора на храната и налични условия за масово размножаване на патогенните микроорганизми. Най-често се срещат салмонелните хранителни токсикоинфекции и стафилококовите хранителни отравяния.
Състоянието при хранително отравяне се влошава много бързо. Началните симптоми са свързани с развитието на гастроентерит, който се изявява с гадене, многократно повръщане, стомашно разстройство, повишена телесна температура, коремни болки и отпадналост.
Възможно е да се появят главоболие и кожни изменения.
Повече за хранителните отравяния можете да намерите в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.