IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Кафето смъква риска от рак на матката с 25%

Най-много антиоксиданти се съдържат в еспресото

Кафето смъква риска от рак на матката с 25%

Според проучване пиенето на 3 чаши кафе дневно понижава риска от рак на матката с 25%, докато приемането на 1-2 чаши го смъква само със 7%. При безкофеиновото кафе, две и повече чаши на ден са достатъчни да намалят риска с 22%.

Научният екип анализира медицинските данни на 67 380 дами с рак на матката, като обръща специално внимание на приема им на кафе за период от 26 години.

Ендометриалният карцином е най-разпространеното раково заболяване на пикочо-половата система при жени от развитите държави, с над 142 200 нови диагнози всяка година. Над 39% от тях се дължат на затлъстяване, като най-честият им подтип е Еndometrioid adenocarcinoma. Този тип рак се появява до 10-15 години, след като е преминала менопаузата и е свързан с завишената употреба на естрогенни препарати.

Вече е доказано, че кафето предпазва от диабет със своето действие върху инсулина, но учените теоретизират, че действието му върху раковото развитие е все още несправеливо неизучено.
 
Едуард Джиовануччи, лекар и професор по Хранене и епидемиология от Харвард и автор на проучването заявява, че кафето набира популярност като напитка, която защитава организма от ракови образувания, съвързани със затлъстяване, естроген и инсулин.
 
В кафето се намират много повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците, обяснява той. Флаваноли, антоцианиди, метилпиридиниум и други антиоксиданти се извличат най-добре от екстракция или приготвяне на кафе „Еспресо”, докато вареното и инстантно са с по-малко антиоксиданти.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата