Чипсът трябва да бъде категорично забранен за малките деца, алармираха британски учени. Изследване на университета в Бристол е показало, че чипсът предизвиква необратими изменения в работата на мозъка на децата.
Учените специално са анализирали състоянието на мозъка на малчугани на 3-4 години. Те почти всеки ден са яли чипс. В резултат на това у тях е имало понижаване на качеството на паметта, както и на намаляване на инициативността.
Причината се крие в голямото количество наситени мазнини в чипса, които пречат на мозъка да да функционира правилно.
Според направените изводи най-вредно за мозъка се оказва съединението акриламид. То се среща във всички видове чипс и е мутаген и канцероген. Заради неговите вредни свойства учените не препоръчват и на бременни жени да си хапват чипс.
Акриламидът се образува по естествен начин при термичната обработка на редица продукти, сред които са кафе, шоколад, бадеми, пържени картофи, крекери, чипс и други. А също когато се варят или пекат продукти, които са богати на въглехидрати.