Консумацията на кисело мляко през бременността намалява риска от атопични алергии при детето с около 13%, сметнаха изследователи, публикували труда си в сп.Pediatrics.
Атопичните алергии са тези алергии, при които наследственият фактор играе голяма роля за изявата им. От такъв характер са атопичният дерматит или екземата, алергичният ринит (сенната хрема) и алергична астма, въпреки че конкретно срещу нея пробиотиците не носят този ползотворен ефект.
Като пробиотици се възприемат някои полезни бактерии, които влизат в състава на чревната микрофлора. Тези живи микроорганизми допринасят за поддържането на баланса в локалния микробиом, подпомагат защитните сили срещу патогени и допълват имунната система.
Заключенията са получени в резултат на сериозен мета-анализ на 25 клинични изследвания на биологично активни добавки, съдържащи пробиотици, приемани от бъдещи майки и бебета до навършване на една година. Отчита се 12%-тен спад на случаите на атопична алергия при децата, чиито майки са приемали по време на бременността полезните бактерии. 14% по-ниски са показателите на същото заболяване при тези кърмачета, на които са им давали полезните пробиотици.
За разлика от повечето видове бактерии с този ефект обаче при Lactobacillus acidophilus се регистрират коренно противоположни резултати, тоест те повишават риска от атопична алергия.
Според водещи експерти пробиотиците, приемани в кърмаческа възраст допринасят за правилното изграждане на имунната система и разграничаване на различните чужди агенти като полезни и вредни от нея.
Изследването определено буди дискусии относно ползите на пробиотиците за кърмачето и малкото дете и преразглеждане на концепцията за прием на храна като киселото мляко, което през последните десетилетия се отричаше като полезен продукт за бебетата.